építési műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető

Mészáros Csaba építőmérnök

Telefon: 06 30/132-5990 mcsaba@muszakiellenormcsaba.hu

Műszaki ellenőr

Mi az építési műszaki ellenőrt feladata?

mészáros csaba műszaki ellenőr veszprém megye technical supervisor

Építési műszaki ellenőr

A jogszabályi előírások szerint az építési műszaki ellenőr az építtetőt képviselve a kivitelezési folyamatban elősegíti és ellenőrzi a jogszabályi és hatósági előírások, a szerződésekben és a tervdokumentációban foglaltak betartását. Ellenőrzi az építési naplót vagy naplókat, rögzíti a feltárt hibákat és hiányosságokat, azok kijavítását, ellenőrzi az eltakarásra kerülő szerkezeteket, előkészíti a szükséges építtetői döntéseket, javaslatot tesz az esetleg szükségessé váló tervmódosításokra, részt vesz a műszaki átadás-átvételben, ellenőrzi a beépített termékek teljesítmény nyilatkozatait.

Ezen jogszabályi előírásokon túlmenően a műszaki ellenőrt célszerű a teljes beruházási folyamatba bevonni, így tanácsaival támogathatja már a tervezés során a szükséges döntések meghozatalát. Segítséget nyújthat a tervezési program összeállításában, elősegítve a felesleges kiadások elkerülését, a költséghatékony épület megtervezését. Részt vehet és tapasztalataival támogatást nyújthat a kivitelező kiválasztásában, a kapott árajánlatok elemzésében és összehasonlításában. Fontos segítséget nyújthat a kivitelezővel megkötendő szerződés összeállításában, az építtető érdekeit védő legfontosabb szerződéses feltételek, kritériumok megfogalmazásában és rögzítésében.

Ideális esetben a műszaki ellenőr az építési folyamat során az építtető érdekeit képviselve a jó gazda gondosságával kíséri végig a tervezési és a kivitelezési munkákat, biztosítva ezzel a beruházás költséghatékony megvalósítását, a felesleges költségek, pótmunkák, a hibás megoldásokból származó többletköltségek és értékvesztés elkerülését.

tervellenőr műszaki ellenőr veszprém megye technical supervisor

 

Néhány hasznos cikk:

https://www.planradar.com/hu/mi-a-kulonbseg-a-felelos-muszaki-vezeto-es-a-muszaki-ellenor-kozott/

https://epitoelet.hu/mikor-es-milyen-muszaki-ellenor-kell/

Referenciák

  • Referenciáim

    Példák munkáimból: Építési műszaki ellenőr 6 MW gázmotoros kiserőmű és akkupark építése, ~850 m2 beép. szintterület, Győr Üzemcsarnok építése, ~550 m2 hasznos alapterület, Sopron Raktárcsarnok építése, ~1500 m2 hasznos alapterület, Pápa Üzemcsarnok építése, ~500 m2, Tótvázsony Könnyűszerkezetes lakóépületek (pl.: Győr, Teleki) Felelős műszaki vezető Családi lakóház, Ábrahámhegy Családi lakóház, könnyűszerkezet, Gyulakeszi Iker lakóház, könnyűszerkezet, Fonyód       Néhány referenciamunka az építéskivitelezésben korábban szerzett tapasztalataimból: lakóépületek: Álomház 1. és 2. ütem, Bástyasarok társasház 4. ütem – Pápa közösségi épületek: rk. templom – Pápa-Borsosgyőr, Munkácsy M. Általános Iskola komplex felújítás és bővítés – Pápa, Református Közösségi Ház, Református Püspöki Palota – Pápa, Szent József Kápolna és Közösségi Ház szerkezetépítés – Pápa, Mentőállomás - Pápa ipari épületek: Locargo logisztikai épület 2. ütem építése – Veszprém, Haribo ipari épület építése – Nemesvámos, Inter-Thermo ipari csarnok építése – Pápa, Doroti Pack ipari csarnok – Csót, ipari szennyvíztisztító szerkezetépítés – Gic; Bakonyerdő ZRt irodaház - Pápa mezőgazdasági épületek és építmények: Veszprémvarsány, Románd, Bakonyszentlászló, Szany, Egyházaskesző, Pápa, stb…